AR-TUR lanceert oproep naar goede dorpsarchitectuur

Wat vind jij goede dorpsarchitectuur? AR-TUR nodigt architecten, beleidsmakers, bewoners en experten uit om voorbeelden in te zenden van dorpse architectuurkwaliteit. De oproep richt zich op projecten in vier categorieën: dorps meervoudig wonen, dorps ontmoeten, dorpse generositeit en dorpse omgang met erfgoed. Inzenden kan tot 1 juni 2020. Je draagt daarmee bij aan de Toolbox Dorpsarchitectuur, waarin AR-TUR zoekt naar een taal voor dorpsarchitectuur. Het traject wordt ondersteund met cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen.

Taal voor dorpsarchitectuur

In Vlaanderen zien we in alle dorpen dezelfde generieke appartementsgebouwen verschijnen. Vaak ontbreekt het de gebouwen aan basiskwaliteiten zoals voldoende buitenruimte op de site of in de buurt. Af en toe lost een verrassend project het meervoudige wonen of dorpse ontmoeten eleganter op. De echt goede voorbeelden blijven schaars. De souplesse lijkt vaak te ontbreken om te ontwerpen voor een dorpse context, terwijl die juist zo kwetsbaar is. In deze periode merken we eens te meer hoe belangrijk een kwalitatieve leefomgeving is.

Vier categorieën

AR-TUR zoekt voorbeelden van goede dorpsarchitectuur in vier categorieën:

 1. Dorps meervoudig wonen

Alternatieve woontypologieën die vormgeven aan het denser wonen in een dorp, met oog voor open ruimte, groen en kwaliteit.

 1. Dorps ontmoeten

Publieke binnen- of buitenruimte of gebouwen waar het dorps ontmoeten op een verfrissende manier is vormgegeven.

 1. Dorpse generositeit

Details en fragmenten van gebouwen en publieke ruimten die bijzondere ruimtelijke kwaliteit toevoegen aan een dorp. Voorbeelden van dorpsvriendelijkheid. Denk aan een vensterbank als zitbankje, doorzichten op het landschap, een goed geplaatste luifel, een terugwijkende gevelwand, lage haagjes langs voortuinen, … Deze kleine elementen kunnen onbewust ontstaan zijn, maar juist ook zeer bewust ontworpen zijn.

 1. Dorpse omgang met erfgoed

Dorpsarchitectuur waar met een inventieve hedendaagse ingreep of zorgvuldige renovatie wordt omgegaan met bestaand dorps erfgoed. Waarbij oog is voor dorpse kwaliteit als ook voor toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Zo kun je indienen

Stuur ons beelden van hedendaagse of historische voorbeeldprojecten en detailfoto’s, met een korte uitleg via dit formulier. Je kunt indienen tot uiterlijk 1 juni 2020, maar hoe eerder hoe beter. Ook gaandeweg zullen we al inzendingen delen via sociale media.

Je kunt als architect je eigen project indienen. Maar ook als beleidsmaker, deskundige of bewoner kun je jouw suggesties van goede dorpsarchitectuur indienen. We zoeken projecten in de Kempen én in heel Vlaanderen.

Wat doen we met jouw suggesties?

Met jouw inzending draag je bij aan ons onderzoek in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. Een commissie maakt een selectie die we gebruiken om te bouwen aan de Toolbox Dorpsarchitectuur, om beleidsmakers, architecten en opdrachtgevers te inspireren.

We publiceren een selectie van de ingezonden projecten, of fragmenten ervan, in een cahier in onze publicatiereeks en in de Toolbox Dorpsarchitectuur die we eind 2021 willen presenteren. Een voorproefje van inzendingen de inzendingen die binnenkomen kun je volgen via instagram.com/kempenlab.

Selectiecommissie

De stuurgroep van het Kempenlab Dorpsarchitectuur bestaat uit

 • Ward Verbakel (Plusoffice/KU Leuven)
 • Sarah Martens (UHasselt)
 • Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed)
 • Mariska Vonck (Provincie Antwerpen)
 • Hans Van der Heyden (gemeente Malle)
 • Inne Pijpers (gemeente Olen)
 • Evelien Pieters en Edith Wouters (AR-TUR)

Voor deze oproep breiden we de selectiecommissie uit met

Toolbox Dorpsarchitectuur

Deze oproep kadert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen. Het traject loopt nog tot en met 2021.

Meer lezen

Partners

AR-TUR wordt voor dit traject ondersteund door de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen, en de partners van AR-TUR.