Groot-Vorst vandaag

21/06/2018

19:30u - 21:30u

Markt 19, Laakdal, België

Tijdens het startmoment op 3 juni gaven de aanwezige bewoners van het dorp de thema’s aan die volgens hen het belangrijkste zijn voor Groot-Vorst. Aan de hand van die thema’s brachten we tijdens deze sessie de sterke en zwakke punten van Groot-Vorst in kaart. Thema’s waar we rond werkten zijn:

  • Het ontbreken van een “depannage-winkel” in het dorp. Deze naam bedachten de aanwezigen voor de winkel die zij graag zouden zien verschijnen in het dorp… een winkel waar je nog snel kan langsgaan als je bij de grote aankopen in de supermarkt buiten het dorp iets vergeten bent. Een winkel ook waar je de dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een praatje. En waar mensen die moeilijker te been zijn op eigen houtje naartoe kunnen.
  • Iedereen kent elkaar in ons dorp: Groot-Vorst is nog een kleine en overzichtelijke gemeenschap. En dat appreciëren de mensen heel erg, want: “zo hebben we het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap”. De laatste jaren zijn er wel wat verkavelingen bij gekomen in het dorp, en dus ook nieuwe, vaak jonge, bewoners. Dat is fijn, zeggen de Groot-Vorstenaren… Alleen verloopt het contact tussen de “oude” en “nieuwe” mensen niet altijd even vlot. Daarnaast zien de aanwezigen ook een toename aan vereenzaamde mensen, wat ze een belangrijk aandachtspunt vinden.
  • Vanuit ons dorp geraken we overal… maar dan  wel met de auto. Het openbaar vervoeraanbod is ondermaats, zeggen de Groot-Vorstenaren. Ook binnen de gemeente Laakdal is er geen busvervoer van het ene naar het andere deeldorp. Nu er in Veerle bijvoorbeeld een nieuw Dienstencentrum is, zou dit zeer nuttig kunnen zijn. Ook fietsverkeer zou veiliger kunnen, onder meer door het zware vrachtvervoer nog meer te scheiden van ander verkeer.

Ook verzamelden we al veel goede ideeën om mee aan de slag te gaan. Wil je mee verder werken aan de goede ideeën en oplossingen? Schrijf je dan via deze website in voor werksessie 2  ‘Groot-Vorst morgen’.