Sessie 4 – Essen-centrum Veerkrachtig

19/03/2019

19:30u - 21:30u

Gemeentehuis Essen, Heuvelplein, Essen, België

Tijdens deze sessie kwamen een 30tal Essenaren samen om uitwerking te geven aan de tijdelijke invulling van het Heuvelplein tijdens de maand mei. Schepen Dirk Konings: “De voorbije sessies hebben we geleerd dat er draagvlak is om iets te ondernemen met het Heuvelplein. Vandaag gaan we het hebben hoe het plein levendig te maken in de maand mei”.

Er zijn intussen al veel voorstellen om het plein te doen bruisen: een boerenmarkt, les door de Essense scholen op het plein, grotere terrassen voor de horeca aan het plein, yogasessies op zondagochtend, demonstraties door vechtsportverenigingen (Tai Chi, Capoeiera), vertelavonden & goochelacts, optredens door Essense muzikanten, repair café, creatieve workshops door KVLV, een avondmarkt, een rommelmarkt, posters en postkaarten van het Heuvelplein door de Heemkundige kring, Sjakossen gooien, KUBB of petanquespel, seniorennamiddag, enzovoort.

Ook over de inrichting is nagedacht: er komt een container met luifel waarin lessen kunnen doorgaan, een mobiel podium, picknicktafels. Om de parkeervrije status van het plein te benadrukken, komt er duidelijke signalisatie. Verder komen er bijkomende fietsenstallingen.

Essenaren met goede ideeën om het plein te gebruiken in de maand mei, kunnen zich richten tot de dienst vrije tijd van de gemeente.

Verder heeft de gemeente advies ingewonnen bij mobiliteitsexperts over een andere verkeerscirculatie tijdens deze periode. Dit wordt sterk afgeraden, onder meer omdat het zwaar verkeer zich dan zal verplaatsen naar woonwijken. De gemeente zal wel een mobiliteitsplan laten opmaken voor het centrum.