startmoment Ranst

03/12/2019

19:30u - 21:30u

Schoolstraat 17, 2520 Ranst, België

Een 40tal inwoners van Ranst maakten kennis met Veerkrachtige dorpen. Ze deelden hun mening én ideeën op het startmoment. Met jetons, stickers, post-its en stiften gaven ze aan wat ze van hun dorp vinden én welke dingen ze willen veranderen.

Ranst is duidelijk een mooi dorp waar de inwoners fier op zijn, en waar men graag woont. Het heeft heel wat kwaliteiten, zoals het prachtige Zevenbergenbos, de mooie kerk van Millegem of het bruisende verenigingsleven. Er zijn ook nog heel wat voorzieningen, aldus een aanwezige op het startmoment: “Alles is aanwezig in ons dorp: “we hebben twee bakkers, een slager, verschillende kledingwinkels, kappers, een kleine kruidenier, een Aldi, een Kruidvat, een Chinees restaurant, een broodjeszaak, een koffiehuis, twee apothekers, een bank. Het grootste aandachtspunt is huisartsen. Daar zijn er een drietal die op middellange termijn zullen stoppen. Maar zullen zij vervangen worden?”

Bewoners zijn vragende partij om iets te doen aan de verkeerssituatie van het dorp. Met de auto is Ranst in principe zeer goed bereikbaar: de (drukke) N116 (Gewestweg die Antwerpen met Nijlen verbindt) loopt door het dorp, op het oude tracé van de weg Antwerpen-Herentals. Die kruist in het centrum met de Ranstsesteenweg richting Lier. Verder loopt de E313/E34 door het dorp. De gunstige ligging van Ranst brengt aan de andere kant ook best wat sluipverkeer en files met zich mee. Verder voelt men de afbouw van de bussen van De Lijn naar Lier en Antwerpen. Ook de verkeersveiligheid aan de N116 is een aandachtspunt.

Een ander thema waarover de deelnemers aangeven dat er in Ranst uitdagingen liggen, is betaalbaar wonen. Ook vergrijzing en de klimaatverandering zijn onderwerpen om mee te nemen naar de volgende sessies.

De komende maanden wordt volop verder gewerkt aan een veerkrachtige dorp-Ranst. Iedereen is welkom op de ongetwijfeld boeiende werksessies.