Startmoment Weelde-Station

17/11/2021

15:00u - 20:00u

Gemeentezaal Weelde-Station, Bredaseweg 44, Ravels, België

Een 80-tal inwoners van Weelde-Station maakten in de gemeentezaal kennis met Veerkrachtige dorpen. Ze deelden hun mening én ideeën op het startmoment. Met jetons, stickers, post-its en stiften gaven ze aan wat ze van hun dorp vinden én rond welke thema’s ze verandering zien.

Weelde-Station is duidelijk een dorp waar het aangenaam wonen is. Het heeft heel wat kwaliteiten zoals actieve verenigingen, lokale ondernemers, … . Daarnaast geven inwoners aan dat er tal van kansen zijn om het dorp aantrekkelijker en gezelliger te maken. Zo droomt men van meer ontmoetingskansen, zowel binnen als buiten, op maat van alle leeftijden.

Een ander thema dat leeft in Weelde-Station is het gebrek aan basisvoorzieningen. Nu de groentenmarkt gesloten is, is er geen basisaanbod rond voeding meer. Ook een bakker, arts, apotheker of andere diensten zijn niet aanwezig in het dorp.

Als derde thema wordt mobiliteit en verkeersveiligheid naar voor geschoven. Koning Auto overheerst momenteel. Zoals een inwoner het stelt: “Gezien het aanbod aan openbaar vervoer erg beperkt is en de veiligheid van de zwakke weggebruikers beter kan, is zonder wagen leven in Weelde-Station moeilijk”.

Ook de leerlingen van basisschool ’t Spoor dachten mee na over een toekomstig Weelde-Station. Voor hen mag er een groter aanbod aan activiteiten en verenigingen zijn en ruimte om te spelen en te ontmoeten. Verkeersveiligheid is een duidelijk een thema dat sterk leeft in deze leeftijdsgroep. Als zwakke weggebruiker zijn ze bezorgd om de inrichting van de oversteekplaats aan de school en de kruispunten met de gewestwegen.

De komende maanden werken we verder aan een veerkrachtige Weelde-Statie rond de thema’s sociale cohesie, basisvoorzieningen en verkeersveiligheid. Iedereen is welkom op de ongetwijfeld boeiende werksessies!

Het verslag van het startmoment vind je hier.