Ongeveer 70% van de dorpen op het Vlaamse platteland heeft vandaag geen buurtwinkels, banken of postpunten meer. Verkavelingen doen de grens tussen stad en dorp vervagen. Zoek samen antwoorden op de uitdagingen waar de dorpen voor staan.
KIJK | KLIK | LEES EN VERWONDER
Vragen? Wil je dit ook voor jouw dorp? Contacteer ons! We zetten je graag op weg.
Het Platteland-Plusproject ‘Veerkrachtige dorpen’ werd uitgevoerd met Vlaamse en provinciale financiering tussen 2017 en 2020. Provincie Antwerpen ontwikkelde samen met de partners RURANT en Innovatiesteunpunt de pilot in kader van het project Veerkrachtige dorpen.
Stel een stuurgroep samen van betrokkenen van het gemeentebestuur, geëngageerde inwoners van het dorp en procesbegeleiders. In deze stuurgroep bespreek je elke stap van het proces.
Inzicht verwerven in het dorp.
Kiezen van concrete vraagstukken voor het participatietraject
Participatie met lokaal bestuur, inwoners en andere betrokkenen.
Met concrete voorstellen voor aanpak knelpunten.
Tijd om uit te pakken.
Rapporten, statistieken, studies, websites, gesprekken met sleutelfiguren,… vormen de basis voor het analysedocument. Het vat de uitdagingen samen waar het dorp voorstaat. De analyse geeft inzichten in de huidige toestand van het dorp. Het is de basis voor een gesprek met het gemeentebestuur en de inwoners.
Laat je inspireren door de analyse van Ranst en Schoonbroek.
Tijdens een infomarkt waarvoor alle inwoners van het dorp worden uitgenodigd, krijgen de aanwezigen de kans om aan te geven welke uitdagingen zij prioritair vinden voor hun dorp. Om hun keuze te onderbouwen, krijgen ze input uit de analyse. Tijdens dit startmoment kunnen aanwezigen voorstellen doen en ideeën aanreiken over thema’s die uit de analyse blijken en die het dorp voor een uitdaging stellen.
Laat je inspireren door het startmoment in Groot-Vorst, Heist-Goor en Essen. En bekijk hier de reportage van RTV over het startmoment in Schoonbroek.
Tijdens de vier participatie sessies wordt er samen met inwoners vorm gegeven aan een dorpsvisie, actielijst én de uitwerking van minstens één actie. Door stapsgewijs aan de slag te gaan en na elke sessie verder te bouwen op de input van de sessie ervóór, kunnen ideeën zich ontwikkelen. Mensen kunnen van elkaar leren en er worden verschillende zienswijzen en inzichten aangereikt. Waar nodig/mogelijk wordt consensus bereikt. Na de werksessies gaat de gemeente, in samenwerking met geëngageerde inwoners, aan de slag met de uitwerking van een “quickwin”. Dit is een actie die een relatief kleine inspanning vraagt en toch een onmiddellijk voelbaar effect heeft in het dorp.
Laat je inspireren door onze werksessies in Groot-Vorst, Essen, Hulshout, Booischot, Schriek en Heist-Goor
“Als je een schip wil bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar maak in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee” (citaat van Antoine de Saint-Exupéry).
Het resultaat van de participatiesessies is een gedragen dorpsvisie die richting geeft aan beleid voor de komende jaren. Deze nota bundelt de ideeën die tijdens de participatiesessies zijn geopperd. Tijdens een toonmoment (stap 5) krijgen gemeentebestuur en inwoners van het dorp hun dorpsvisie overhandigd.
Laat je inspireren door Heist-Goor en Hulshout.
Op het toonmoment maken we zichtbaar wat er uit het participatieproces is gekomen. In de eerste plaats toon je welke acties het lokaal bestuur opneemt die voortvloeien uit de dorpsvisie. Tijdens een plechtig momentje krijgen de inwoners van het dorp de dorpsvisie overhandigd van een gezagsdrager (gedeputeerde, burgemeester of schepen). Daarnaast toon je ook de quickwin die tijdens de participatie is voorgesteld. Voorbeelden van zo’n quickwin zijn een pop-up plein waar geëxperimenteerd wordt met het verkeersluw maken van een omgeving zodat er meer ruimte is voor ontmoeting, of de opstart van een dorpswinkel, het vrijmaken van een trage weg, het plaatsen van een dorpsmonument, een aangeduide dorpswandeling langs alle lokale voedselproducenten, enzovoort.
Laat je inspireren door Booischot, Schriek, Sint-Jozef en Essen. En bekijk hier de reportage van RTV over het toonmoment in Booischot.