Over Veerkrachtige dorpen

Een dorp is niet alleen een plek waar we wonen, we gaan er ook werken, naar school, we doen er boodschappen, we gaan er sporten of ontspannen, we groeien er op en worden er oud, we ontmoeten er vrienden, familie en buren, we rijden er doorheen of fietsen er naartoe.

Onze dorpen zijn aan het veranderen, en dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen. Ken jij je buren (nog)? Kan je in je dorp terecht voor de basisaankopen, voor vrijetijdsactiviteiten, of voor de zorg die je nodig hebt? Voel je je thuis in je dorp?

Heb jij zin om mee na te denken over deze en nog vele vragen? Neem jij je dorp in handen? Via deze website kan je mee de toekomst van jouw dorp vorm geven!

Het project ‘Veerkrachtige dorpen’ start een traject in zes dorpen: Hulshout, Booischot, Essen-centrum, Groot-Vorst, Schriek en Heist-Goor. In elk dorp wordt een traject op maat uitgewerkt, waarbij steeds het doel is de veerkracht van het dorp te vergroten. Het project is een samenwerking van Provincie Antwerpen, RURANT vzw, Innovatiesteunpunt en de lokale besturen van gemeenten Hulshout, Heist-op-den-Berg, Essen en Laakdal.

Over Kerk als dorpsknooppunt

Het kerkgebouw is één van de meest iconische gebouwen in het dorp. Het is een herkenningspunt, een plek met vaak vele verhalen. Door demografische evoluties wordt het in stand houden van de vele kerkgebouwen echter steeds moeilijker. Daarom denken vele kerk- en gemeentebesturen na over een neven- of herbestemming. De bijdrage hiervan voor het dorpsleven en de veerkracht van het dorp, maar zeker ook de stem van de plattelandsbewoners wordt hierin vaak vergeten. In dit project is dat juist de start van het traject!

Het project ‘Kerk als dorpsknooppunt’ start in twee dorpen: Braken (Wuustwezel) en Sint Jozef (Rijkevorsel). In elk dorp wordt een traject op maat uitgewerkt om toe te werken naar een gedragen toekomststrategie voor het kerkgebouw én een allereerste realisatie als aanzet naar de toekomst. Het project is een samenwerking van Innovatiesteunpunt, RURANT vzw, Landelijke Gilden vzw, Provincie Antwerpen en de lokale besturen van de gemeenten Rijkevorsel en Wuustwezel.